Ananasowe ciasto z karmelizowanym cukrem

DSC_0234a

DSC_0264a
 
Ekspresowe odwracane ciasto z ananasem i garścią suszonej żurawiny, to propozycja na smaczną, a niewymagającą wiele pracy słodkość. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, a dzięki dodatkowi soku z ananasów długo zachowuje świeżość i nawet na trzeci dzień jest wciąż miękkie i wilgotne.
Ciasto będzie jeszcze smaczniejsze gdy użyjemy świeżych plastrów ananasa, a zamiast żurawiny świetnie sprawdzi się też inny kandyzowany owoc np. wiśnia.
 
 
DSC_0220a

na bazie tego przepisu
Tortownica 24cm:
puszka ananasów
2 łyżki cukru
garść suszonej żurawiny

200 g miękkiego masła
100 g cukru
4 jajka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek soku ananasowego


Dno i boki formy wysmarować masłem i wysypać 2 łyżkami cukru. Plastry ananasa ułożyć na dnie formy, a w środek każdego plastra włożyć po kilka żurawin.

Masło wraz z cukrem włożyć do misy miksera i ubijać do rozpuszczenia cukru. Dodać jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania gładkiej masy, a następnie wlać 6 łyżek soku pozostałego w puszcze po ananasach. Ciasto ostrożnie wyłożyć na plastry ananasów, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-40 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Upieczone ciasto odstawić na 5 minut, następnie za pomocą noża odkroić brzegi ciasta od tortownicy, zdjąć obręcz formy i pomagając sobie talerzem (należy przyłożyć go do ciasta) szybkim ruchem odwrócić ciasto do góry nogami. Tak by ananasowy wierzch był na górze. Odstawić do ostudzenia.


DSC_0240a
DSC_0273a

Ciasto mleczne z żurawiną i kokosem


 


 
 Ciasto na wzór meksykańskiego ciasta Tres Leches, które było już jakiś czas temu na blogu.
Jest baaaardzo wilgotne, za sprawą nasączenia mleczną mieszanką, a także dość słodkie przez użycie słodzonego mleka skondensowanego. Wiedziałam, że słodycz skondensowana w mleku z puszki będzie wystarczająca, dlatego też do samego ciasta dodałam minimalną ilość cukru. Do tego kokos i kwaśna żurawina dla przełamania słodyczy.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy całą noc spędzi w lodówce, wtedy jeszcze bardziej nawilgnie i będzie idealne.
Taka dawka słodkości od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi! ;-)
 
 

Tortownica o średnicy 18cm
100 ml mleka
70 g masła
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki wiórków kokosowych
garść suszonej żurawiny
2 jajka
50 g cukru
Nasączenie:
100 ml mleka skondensowanego słodzonego
125 ml mleka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Polewa:
50 g białej czekolady
garść wiórek kokosowych
Mleko wraz z masłem rozpuścić w garnku i ostudzić. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać wiórki kokosowe.
W misie miksera ubić jajka z cukrem aż do uzyskania piany, a następnie dodawać partiami ostudzone mleko z masłem i składniki suche, na końcu dodać suszoną żurawinę.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. (Pieczemy do czasu, aż wbity w ciasto drewniany patyczek będzie suchy).
W trakcie pieczenia ciasta przygotować nasączenie, tj. połączyć ze sobą w miseczce oba mleka i ekstrakt wanilii, odstawić.
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto nakłuć widelcem bądź wykałaczką (nie wyjmować z formy!) i zalać przygotowaną mleczną mieszanką. Ostawić do czasu aż ciasto wchłonie płyn, nie należy się przejmować gdy ciasto nie wchłonie całej ilości mleka, można wówczas zebrać je z powierzchni ciasta, a gotowe ciasto wyjąć z formy.
Na końcu na wiechu ciasta rozsmarować roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone, najlepiej przez całą noc.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...