Makowe ciasto z brzoskwiniami

 



Ciasto z makiem kojarzone jest przez wielu, każdy ma z nim inne wspomnienia. Dla jednych jest klasykiem jedzonym regularnie, dla innych tylko smakiem dzieciństwa. Najlepiej smakuje popijane szklanką mleka, ale dobrze sprawdzi się też jako słodka przegryzka do kawy czy herbaty!
Do upieczenia potrzebne są nam same najbardziej podstawowe składniki, także zrobienie tego ciasta nie powinno sprawić trudności :-)
Zamiast brzoskwiń możemy użyć dowolnych owoców: jabłek, nektarynek, śliwek :-)


przepis: magazyn  ,,Smaki Życia"
Tortownica 24cm:
280 g mąki pszennej
100 g cukru
250 g masła
6 średnich jajek
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szklanka maku suchego
400 g brzoskwiń
garść płatków migdałów

Umyte brzoskwinie pokroić na małe kawałeczki.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku i po trochu mąki. Na koniec ucierania wsyp mak i zmiksuj do czasu połączenia się składników.
Wylać ciasto do formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie oraz posypać płatki migdałów. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez około 45-50 minut, aż wbity w ciasto drewniany patyczek będzie suchy.





1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...