Sernik z żurawiną i kajmakiem



>
 
 
Kolejna propozycja na wykorzystanie kajmaku. Po ostatniej kajmakowej babie pozostała mi połowa puszki masy kajmakowej, która zdecydowanie nie mogła się zmarnować! Tak właśnie powstał dzisiejszy serniczek. Jedna puszka masy - dwa pyszne ciacha, aż nie wiem które lepsze :-)

Sernik jest klasyczny, na pełnoziarnistym ciasteczkowym i lekko słonym spodzie, na którym przed wylaniem masy serowej rozsypałam suszoną żurawinę. Ważne jest by przed dodaniem namoczyć owoce w gorącej wodzie, będą wtedy miękkie i smaczniejsze.
Kajmak znakomicie się sprawdza w roli polewy, jest słodko, serowo i żurawinowo, upieczcie i sami się przekonajcie ! :-)
 
 


Tortownica 20cm lub 24cm:
Spód:
200 g ciastek zbożowych (użyłam Digestive)
100 g roztopionego masła
1/4 łyżeczki soli
70 g suszonej żurawiny

Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
150 g cukru
4 jajka
4 łyżki ziemniaczanej

Polewa:
200 g masy kajmakowej
1/4 łyżeczki soli
garść suszonej żurawiny do dekoracji



Spód: Żurawinę umieścić w szklance i zalać ją wrzątkiem by zmiękła, odstawić na kilka minut, a następnie wyłowić owoce i dokładnie osuszyć na ręczniku kuchennym.
Ciasteczka zmielić na pył w blenderze lub rozgnieść za pomocą dłoni. Dodać 1/4 łyżeczki soli i roztopione masło. Zagnieść ciasto, którym następnie wylepić dno i boki do ok. 2/3 wysokości formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Posypać spód osuszoną żurawiną. Gotowy spód wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 


Masa serowa: Ser wraz z cukrem zmiksować, następnie dodać pierwsze jajko, zmiksować, dodać drugie jajko znów zmiksować i tak samo postępując dodawać kolejne jajka. (Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, by ser nie uległ niepotrzebnemu napowietrzeniu). Następnie dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej i krótko zmiksować. 
Wylać masę serową na przygotowany wcześniej spód i żurawinę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 60-70 minut.
Gdy sernik będzie już upieczony, wyłączamy piekarnik i studzimy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Pamiętajmy by nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, bo wówczas może szybko opaść. Najlepiej wyciągać go stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika coraz bardziej i bardziej. 

 
Polewa kajmakowa: Kajmak wymieszać z odrobiną soli i rozsmarować na wierzchu wystudzonego sernika. Posypać suszoną żurawiną i wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 



11 komentarzy :

  1. Ale wysoki! Wygląda przepysznie :) jak dla mnie, najlepsza propozycja na wykorzystanie takiej masy, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Slodko, slodko :) Wspaniale Ci wyrosl i nic a nic nie opadl, zazdroszcze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdziekolwiek widzę słowo ''kajmak'' już się ślinię ! A jak jeszcze do tego dodać sernik ... cudo ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem wielbicielką wszelkich serników... a ten wygląda fantastycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też planuję zrobić sernik z żurawiną : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodki kajmak, kwaskowa żurawina... Obłędnie musiał ten sernik smakować :)
    A wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacja, aż nie mogę patrzeć bo za bardzo kusisz :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny sernik i jaki wysoki! : )
    Ciekawy pomysł. *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Z żurawiną jeszcze nie jadłam i chętnie wypróbuję ten przepis
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...