Korzenno-winne ciasto z marcepanem i powidłami

 




Kolejna propozycja na wypiek z dodatkiem wina. Tym razem użyłam czerwonego, wytrawnego wina BAREFOOT MERLOT, którym nasaczylam piernikowe blaty biszkoptu i którego dodałam do kremu czekoladowego. Całe ciasto jest dodatkowo przełożone warstwa marcepanowa i powidłami sliwkowymi. Smakuje rewelacyjnie, a wino jest intensywnie wyczuwalne w smaku. To ciasto to świetna propozycja na wigilijny stół, smakuje bardzo świątecznie i pyszne! :-)




Tortownica o średnicy 26cm
Biszkopt:
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki przyprawy piernikowej
3 łyżki kakao
6 jajek (w temperaturze pokojowej)
1 i 1/2 szklanki cukru pudru

Biszkopt: Mąkę pszenną, ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiać do miski, wymieszać i odstawić.
Jajka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając połowę cukru pudru. Żółtka utrzeć na puszysta i gęstą masę z resztą cukru pudru. Następnie za pomocą szpatułki połączyć żółtka z ubitymi białkami, mieszać bardzo delikatnie. Wsypać 1/3 sypkich składników, zmiksować na najmniejszych obrotach, wsypać kolejną 1/3 porcję mąki i ponownie zamieszać, to samo zrobić z pozostałą mąką.
Masę wylać do wyłożonej papierem tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekroić na pół.

Nasączenie:
200 ml wina czerwonego BAREFOOT MERLOT

Nadzienie:
150 g powideł śliwkowych
200 g masy marcepanowej
cukier puder do podsypania
100 g czekolady mlecznej
50 g masła
1 łyżka wina BAREFOOT MERLOT

Polewa:
100 g czekolady gorzkiej
dwie garście orzechów włoskich

Nadzienie: Masę marcepanową wyłożyć na blat oprószony cukrem pudrem i rozwałkować ją na okrąg o średnicy biszkoptu - 26cm (aby masa nie kleiła nam się warto też posypać cukrem pudrem wałek).
Dolny krążek biszkoptu nasączyć połową (100 ml) wina, rozsmarować na nim powidła, a następnie ułożyć rozwałkowany blat marcepanowy (wystające brzegi marcepanu będzie można wyrównać po złożeniu całego ciasta).
Czekoladę mleczną i masło włożyć do garnuszka i rozpuścić, a następnie dodać łyżkę wina. Tak przygotowaną, lekko ostudzoną czekoladę wylać na blat marcepanowy i przykryć uprzednio nasączonym drugim krążkiem biszkoptu.

Polewa: gotowe ciasto polać rozpuszczoną gorzką czekoladą (zarówno wierzch jak i brzegi ciasta) i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.




2 komentarze :

  1. No i brzmi pysznie! Bardzo chętnie bym posmakowała takiego ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, musiało smakować bajecznie! Cudownie świąteczne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...