Rabarbarowo-truskawkowe na kruchym spodzie



Sezon na rabarbar!
Nie można nie upiec z nim choć jednego ciasta, tak więc dziś zapraszam na to pyszne ciasto z rabarbarem w roli głównej. 
To prosty i szybki placek z kruchego ciasta, do którego dodałam płatki owsiane, tak by było zdrowiej ;-)
W nadzieniu znajdziemy mąkę ziemniaczaną, dzięki której sok powstały podczas pieczenia nie wsiąknie w spód ciasta,
a zamieni się w coś w rodzaju pysznego, słodkiego kisielu i zespoli całość nadzienia.

Smakuje zarówno na ciepło jak i podane następnego dnia. Proponuję zjadać z gałką lodów :-)


Forma 20x30cm
Ciasto:
350g mąki pszennej
50g płatków owsianych (można zastąpić mąką pszenną)
250g zimnego masła
90g cukru
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
600g rabarbaru
150g truskawek
50g czekolady mlecznej
70g cukru
50g mąki ziemniaczanej

Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki, truskawki również pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę posiekać w mniejszą kosteczkę. Wszystko włożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.


Ciasto: Płatki owsiane zmielić w blenderze na mąkę. Wszystkich składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto, gdyby nie chciało się łatwo uformować w kulę należy dodać trochę więcej zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce (ok. 30min.) lub z zamrażalniku (15 min.)
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki/zamrażalnika. Jedną częścią wylepić dno wysmarowanej masłem formy (można też rozwałkować ciasto na blacie i wyłożyć nim dno, ale ja po prostu użyłam do tego dłoni :-). Drugą część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie i wyciąć z niej paski o długości odpowiadającej wymiarą formy. 
Nadzienie: Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki, truskawki również pokroić na mniejsze kawałki. Czekoladę posiekać w mniejszą kosteczkę. Wszystko włożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Na spód wysypać rabarbarowo-truskawkową mieszankę, a na wierzchu ułożyć wykrojone paski z ciasta. 
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut i piec aż z wierzchu będzie złociste. Podawać oprószone cukrem pudrem.


10 komentarzy :

  1. Świetne ciasto z elegancką kratką! ; )
    Tylko czemu ja nigdzie rabarbaru nie mogę dostać w pobliżu..
    Czekam, aby wypróbować z nim coś pysznego. : D

    OdpowiedzUsuń
  2. Masła nie dodawać do ciasta, tylko woda? 3 łyżki skleją 350g mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O mamo! Musiało mi umknąć przy przepisywaniu przepisu, już dopisane :-)

      Usuń
  3. kawałeczek poproszę! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. teraz pan rabarbar wszędzie króluje , lubię takie królowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wyjęłam z pieca. Smakuje super. Podane składniki stosowałam co do grama dałam więcej truskawek a mniej rabarbaru bo już się kończy powoli jego zapas na działce i wyszło super, ekstra pyszne. Wszystko idealne. Przepis polecam z czystym sercem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje. A proporcje rabarbaru i truskawek można śmiało modyfikować :) Pozdrawiam! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...