Cynamonowy "Pull-Apart Bread"



Drożdżowy chlebek z cynamonowym nadzieniem, z cukrem trzcinowym i masłem. Myślę, że prawie każdy dobrze zna ten smak. Mimo, że sezon na świeże, pachnące latem owoce trwa, można pokusić się też o upieczenie tego słodkiego chlebka. Zapach w domu jest niezastąpiony i przyciąga do kuchni. Gwarantuję! :)
Dobrze się dzieli, bo kawałki same odchodzą od całości ciasta, a przełożony innym nadzieniem będzie na pewno równie smaczny. Chodzi mi po głowie wnętrze wytrawne, na przykład musztardowo-serowe, a więc do spróbowania!



Keksówka 22cm x 12,5cm x 8cm
2 i 3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
7g suchych drożdży (lub 25g świeżych)
60 g roztopionego masła
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
pół łyżeczki soli
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy

Nadzienie:
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
60g masła 



W misce wymieszać 2 szklanki mąki, cukier, suche drożdże i sól. W drugiej misce roztrzepać jajka i odstawić.
W garnku roztopić masło i wlać mleko. Zdjąć z ognia, dodać cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii oraz wodę. Lekko przestudzone mleko wlać do suchych składników i wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodać roztrzepane jajka, mieszać i dokładnie połączyć. Dodać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto (ma być klejące). Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, dodać 2 łyżki mąki i rozwałkować na kształt prostokąta 30x50cm na posypanej mąką powierzchni. 


Nadzienie: Cukier, cynamon i gałkę razem wymieszać. Masło podgrzewać w garnuszku, aż zrobi się brązowe, (ale nie przypalone), a na dnie powstanie osad.

Powstały prostokąt posmarować najpierw roztopionym brązowym masłem, a potem posypać mieszanką cukru i przypraw. Następnie ciasto pokroić wzdłuż na 6 równych pasków, które następnie ułożyć jeden na drugim i znów pokroić na 6 równych części. Każdą warstwę układać pionowo do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Piec przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. 
Smacznego!






7 komentarzy :

  1. jaakie to puuuchaatee! *____* daj poskubać! *___*

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham drożdżowe wypieki <3 Twój jest wspaniały!
    i tak jak przeczytałam, tak samo uwielbiam serniki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnością porwałabym taki chlebuś! Mnie taki wygląd baaardzo zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie cynamonowe wypieki:-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tylko zobaczyłam zdjęcia, od razu poczułam drożdze :) az ślinka poleciała!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny blog, fajne przepisy... będę zaglądać :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm. Przy takim drożdżowym mogę siąść i odrywać po kawałku aż nic nie zostanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...